Praktijkopleiding marktonderzoek les 13: Data verwerken en klaarmaken voor rapportage

Hoe ga je te werk als het veldwerk is afgesloten? Wat doe je met de data en hoe maak je die gereed voor de rapportagefase?

Kwantitatief onderzoek: van veldwerk naar rapportage

Nadat je veldwerk heeft gelopen (alle respondenten die je nodig hebt, hebben het onderzoek ingevuld) kan je het veldwerk sluiten. De volgende stap is het controleren van de data. Is de kwaliteit van de data goed, dan wordt er in sommige gevallen gewogen. Deze les leert je over kwaliteitscontrole en we bespreken wat het inhoudt om te wegen.

Opdracht

Lees de volgende situaties door en benoem per alinea of je zou kiezen voor een weging en zo ja, voor welke weegvariabelen je zou kiezen.

Situatie 1:
Een fitnessclub wil weten of de abonnees tevreden zijn over de diversiteit in apparaten. Op basis hiervan voeren zij een enquĂȘte uit onder hun leden.

Situatie 2:
Een school wil weten hoe goed de cijfers van de eindexamenleerlingen zijn ten opzichte van de rest van de eindexamenleerlingen in Nederland. Uit eigen resultaten blijkt dat meisjes hogere cijfers halen dan de jongens op de school.

Situatie 3:
Een stofzuigermerk wil weten hoe gebruikers denken over de verschillende modellen die zij verkopen. Uit eerder gedaan onderzoek blijkt dat voornamelijk 40-50 jarigen veel stofzuigers kopen.

Scroll naar boven