Praktijkopleiding marktonderzoek les 07: Hoe schrijf je een winnend voorstel?

Het schrijven van een goed voorstel is iets waar je als het goed is gaandeweg steeds beter in wordt. Hoe vaker je ze schrijft, des te meer je leert over wat wel of niet werkt.

Les 07.1 De beste vorm voor jouw voorstel

Er zijn verschillende manieren om je voorstel te maken / in te dienen. De keuze wordt soms door je opdrachtgever bepaald die daar in bepaalde gevallen wensen of richtlijnen voor heeft. Soms wordt het aan jou gelaten in welke vorm jij je voorstel maakt. Meestal worden voorstellen in Word of PowerPoint gemaakt. Wat zou jij kiezen in welke situatie?

Les 07.2 De inhoudelijke invulling van jouw voorstel

De inhoudelijke invulling van jouw voorstel is natuurlijk enorm belangrijk. Maar hoe zorg je er nu voor dat je hier exact de informatie in deelt die de klant graag terugziet?

Les 07.3 Do’s en dont’s voor een goed voorstel

Dan nog een kort overzicht met een aantal zaken die je wél of die je juist niet moet doen. Op basis van voorbeelden die we in de praktijk vaak tegenkomen.

Schrijf zelf een voorstel

Jij mag een voorstel uitbrengen voor een onderzoek. De klantbriefing vind je onder “materialen” bovenin deze les. Het daadwerkelijke voorstel hoef je niet te schrijven, maar beantwoord de volgende vragen:

 1. Wat verwacht je dat de concurrentie zal aanbieden? Schets dit op hoofdlijnen en hoe je verwacht hoe ze zich zullen positioneren:
  1. Het grote bureau
  1. Het kleine bureau
 2. Wat voor opzet stel je voor? Ga daarbij in ieder geval ook in op de volgende aspecten:
  1. Ga je je aan de briefing houden?
  1. Bied je keuze of leg je één beste route kiezen?
 3. Waar ga je op letten als het gaat om de formulering van je tekst? Welke schrijfstijl ga je hanteren, wat zijn belangrijke aandachtspunten die je gaat benoemen?
 4. Waar ga je op letten als het gaat om de vorm van je voorstel? Hoe ga jij je voorstel vormgeven?
 5. Hoe zorg je ervoor dat je realistisch bent over de verwachtingen vooraf? Wat ga je daarin benadrukken?

Werk dit uit en upload de opdracht als PDF.

Scroll naar boven